SOCOTEC is uw onafhankelijke partner voor GebouwPrestatie sinds 1997 

Energielabel woning

Het energielabel geeft u inzage hoe energiezuinig uw woning is. Dit wordt aangeduid met energieklassen van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Voor het vaststellen van het energielabel wordt er door een gediplomeerd EP-adviseur gekeken naar de isolatie van de woning en de installatie die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Hoe minder fossiele energie uw woning gebruikt, hoe beter uw energielabel. De hoeveelheid fossiele energie die uw woning gebruikt hangt af van de isolatie, de aanwezige installaties en de compactheid van uw woning. Een compacte woning heeft relatief weinig buitenmuren en verliest daardoor minder energie. Het gebruik van hernieuwbare energie, denk aan zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen, vermindert ook de fossiele energie die u nodig hebt.
Hierbij wordt gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Tevens wordt rekening gehouden met het gemiddeld bewonersgedrag en het gemiddeld Nederlandse klimaat. Hierbij wordt niet gekeken naar het energieverbruik door huishoudelijke apparaten zoals computer, tv, wasmachine en koelkast.

 

Hoe wordt een energielabel berekend?

Hierbij wordt gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Hierbij wordt niet gekeken naar het energieverbruik door huishoudelijke apparaten zoals computer, tv, wasmachine en koelkast. Tevens wordt ook rekening gehouden met het gemiddeld bewonersgedrag en het gemiddeld Nederlandse klimaat.

Kenmerken en maatregelen

Op de voorzijde van het energielabel wordt een samenvatting weergegeven van de belangrijkste energetische kenmerken van uw woning. Tevens treft een gedetailleerder overzicht aan van de installaties en isolaties in uw woning. Tot slot worden, afhankelijk van uw energielabel, specifieke energiebesparende maatregelen weergegeven, die u kunt treffen om uw woning energiezuiniger te maken.
U kunt hier denken aan:
  • Isoleren van uw gevel, dak, vloer, ramen en buitendeuren.
Is uw woning toe aan een nieuw verwarmingsinstallatie dan kunt u kiezen voor een energiezuinig en duurzaam systeem. Voorbeelden hiervan zijn een HR107ketel, hybride warmtepomp, warmtepomp of biomassaketel. In het energielabel worden deze optie nader toegelicht.

Maatwerkadvies

Wilt u energie besparen dan kunnen wij u voorzien van een maatwerkadvies. In dit advies is niet alleen aandacht voor energie, maar kijken wij ook samen met u naar gezondheid en comfort.

Heeft u hierover aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.