SOCOTEC is uw onafhankelijke partner voor GebouwPrestatie sinds 1997 

Energielabel particulieren

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.

Vernieuwd energielabel woningen per 1 januari 2021

Nederland heeft een ambitieus klimaatakkoord. Om opwarming van de aarde te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen fors omlaag. Energiezuinige gebouwen helpen hierbij! Daarom bestaat het energielabel. Het label laat zien hoe energiezuinig een gebouw is én welke verbetermogelijkheden er zijn. Per 1 januari 2021 geldt een nieuwe manier om dit te bepalen met een vernieuwd energielabel. Bekijk hier de Infographic van de RVO om na te lezen hoe het werkt en wat de voordelen zijn van het nieuwe label.
Energielabel particulieren

Verplichting energielabel 

Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanzelf te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit wordt bepaald, gaat per 1 januari 2021 veranderen. De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Bron: RVO

Wanneer moet u energielabel aanvragen?

Wilt u uw woning of pand te koop zetten of verhuren dan is de verplichting om ook als particulier een geldig energielabel te hebben tijdelijk uitgesteld tot 1 juli 2021. Wel is het verplicht om bij overdracht van de verkoop of verhuur van de woning of pand een definitief energielabel te overhandigen. 

U vraagt een energielabel aan wanneer uw woning geen geldig energielabel heeft. Ook kunt u uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Vragen?

Heeft u hierover aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.