SOCOTEC is uw onafhankelijke partner voor GebouwPrestatie sinds 1997 

Energielabel C kantoren

Als er bij het afsluiten van een huur- of koopcontract of bij oplevering van een gebouw geen energielabel beschikbaar is, kan de ondertekening of overdracht niet plaatsvinden. Een notaris moet hier bij overdracht om vragen. Om vertraging in overdracht te voorkomen, is het verstandig vroegtijdig een energielabel te regelen.

Energielabel kantoren

Voor welke gebouwen geldt de labelplicht:

  • Kantoor (let op, kantoren >100m², vanaf 2023 label C verplicht).
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
Als eigenaar of huurder van een kantoorpand, moet men rekening houden, dat vanaf 2023 voor kantoren minimaal een label C verplicht is, op straffe van het niet meer mogen gebruiken van het kantoor, het bepalen van het energielabel is de eerste stap, daarna kan doormiddel van een maatwerkadvies bepaald worden welke maatregelen getroffen moet worden om aan de eis te voldoen.

Wat is het energielabel?

Het energielabel zegt iets over de energieprestatie van een gebouw. Een energielabel G staat voor zeer energie onzuinig gebouw. Hier zijn nog veel besparingsmogelijkheden. Een energielabel A staat voor een energiezuinig gebouw. Hier zijn weinig besparingsmogelijkheden. Voor nieuwbouw is via de detailmethode zelfs energielabel A++++ mogelijk, dit staat voor zeer energiezuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Wat als er geen energielabel voor het gebouw aanwezig is?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen. De ILT kan bij het ontbreken van het energielabel een bestuurlijke boete opleggen aan de verkoper of verhuurder. Deze boete kan oplopen tot maximaal € 20.250,-.

Energielabel publiek toegankelijke gebouwen

In publiek toegankelijke gebouwen >250m² moet het energielabel zichtbaar ophangen zijn. Het energielabel moet dan bijvoorbeeld bij de entree of receptie van het gebouw opgehangen worden. Deze verplichting geldt voor alle gebouwen welke >250m² en welke voor publiek toegankelijk zijn (zoals overheidsgebouwen (in eigendom en huur) ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels). Voor gebouwen waar speciale toestemming nodig is om binnen te komen geldt deze plicht niet.

Verplichting energielabel C kantoren 2023

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voldoet men hier niet aan dan mag het kantoor niet meer gebruikt worden. De gemeente handhaaft de verplichting. De verwachting is dat vanaf 2030 minimaal energielabel A gaat gelden. Voor verdere informatie kunt u terecht op: Energielabel C kantoren via RVO.nl

Eén energielabel of meerdere?

Afhankelijk van de gebruiksfunctie en opsplitsing van het pand, kan het voorkomen dat een gebouw wordt voorzien van meerdere energielabels. De regelgeving over energielabel voor utiliteitsgebouwen kan per situatie verschillen. Welke delen labelplichtig zijn kunt u hier vinden.

Vragen over uw situatie of over Energielabel voor utiliteitsgebouwen beantwoorden wij graag!

Het aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen

Het aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat anders dan bij reguliere woningen. De eigenaar van het pand ontvangt niet een voorlopig label welke dan kan worden omgezet in een definitief label. Als eigenaar van een utiliteitsgebouw zult u zelf een erkend deskundig bedrijf in moeten schakelen. Dit bedrijf controleert dan het gebouw op een tal van kenmerken. Het bedrijf kan dan het label voor uw utiliteitsgebouw registreren.

Certificering Energielabel voor utiliteitsgebouwen

SOCOTEC Advies is gecertificeerd volgens BRL 9500

Vragen?

Heeft u hierover aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.